Slider

Sunday, November 18, 2012

Joe Cross, Juicing dan Idola Saya


Saya rasa semakin ramai yang bertanya-tanya tentang amalan jus yang saya amalkan sekarang. Saya mendapat inspirasi selepas menonton Joe Cross di dalam filem dokumentarinya Fat, Sick and Nearly Dead.Siapa yang Joe Cross ni ye? Joe ni macam orang biasa je sebenarnya. Seperti ramai rakyat Amerika dan juga Australia (Joe sebenarnya di lahirkan di sana) hidup Joe ni cuma kerja, enjoy dan makan. Tapi bagi Joe memang enjoy semuanya secara mewah dan banyak. Selepas beberapa tahun Joe  dapati tabiat dia ni menyebabkan berat badannya menjadi lebih 300 lbs. Berat tambahan tu menyebabkan masalah kesihatan untuk dia sampai dia terpaksa mengambil ubat dan dia berada pada risiko untuk mendapat serangan jantung.

Dengan sepantas kilat dia dapat inspirasi Joe kembali ke pangkal jalan dan beliau perlu menukar rutin beliau dalam usaha untuk mengubah hidupnya. "Saya rasa seperti saya perluk beri badan saya tenaga yang diperlukan untuk melaksanakan fungsi diri saya sendiri. Saya fikir dengan cara itu, ia akan sembuh dengan sendirinya".

Joe terus mendapat bantuan dan rujukan daripada Dr Joel Fuhrman di Amerika dan memulakan puasa berjus selama 60 hari. Dalam masa yang sama beliau mengembara ke seluruh negara, dengan pemerah jus buah-buahan dan sayur-sayuran di belakang keretanya, untuk berkongsi manafaat yang boleh didapati didalam jus dan bercakap dengan orang ramai tentang tabiat gaya hidup mereka dan apa yang mereka harapkan dari segi kesihatan pada masa akan datang. Perjalanan berinspirasi ini telah didokumenkan dalam filem  Fat, Sick and Nearly Dead yang saya sebut di atas.
Luar biasa sungguh sebab Joe berjaya menurunkan berat badan sebanyak 82pound (dalam 37kg)  dengan hanya puasa dan hanya minum jus dan menjadi inspirasi ramai (termasuk saya sendiri). Beliau berjaya membuatkan ramai orang yang ingin tahu bagaimana untuk memulakan puasa dan hanya minum jus mereka sendiri seperti Joe.

Tips untuk puasa dan hanya minum jus gaya Joe Cross selama 60 hari

  1. Jika anda mengambil apa-apa ubat-ubatan atau mempunyai sebarang masalah kesihatan, pastikan anda mendapat khidmat nasihat pakar kesihatan sebelum memulakan diet ini. 
  2. Mulakan dengan matlamat yang kecil, katakan 10 hari. Ini menjadikan tugas lebih terkawal secara mental dan menjadikan ia lebih mudah untuk mencartakan kemajuan harian. Tidak semua orang perlu berpuasa selama 60 hari secara penuh. Seperti di # 1, profesional perubatan boleh membantu anda menentukan apa yang betul untuk anda.
  3. Walaupun ia akan muncul dalam filem tu seolah-olah Joe bangun satu pagi dan mula mengamalkan jus, lebih baik anda bersedia secara mental dan fizikal untuk sekurang-kurangnya seminggu sebelum membersihkan badan anda daripada toksin dengan berjus. Anda boleh membaca tentang proses penyediaan saya di posting seterusnya.
  4. Mula secara perlahan. Ini bukan masa untuk multi task kata orang. Ambil beberapa hari cuti atau ringankan beban kerja dan tanggungjawab anda. Badan anda akan memberi tumpuan secara hyper kepada pembersihan dalam tempoh ini, jadi berehat dan biarkan badan anda bekerja secara magis. Senaman regangan atau  berjalan sahaja boleh membantu anda. Walaupun saya biasa menambah jus secara sedikit dalam diet saya, saya telah membuat 3 hari detox puasa secara tegar dengan berjus ketika melancong dan berehat. Memang mudah, sebab badan tengah free and easy masa tu. Tiada responsibility (anak yang besar-besar berada di kampung)
  5. Jangan lupa minum air. Air mempunyai fungsi penting mengepam keluar toksin dan bahan buangan. Anda masih perlu untuk minum air yang banyak ye.
  6. Sakit kepala yang ringan dan keletihan dalam beberapa hari pertama adalah biasa namun jika anda mengalami sebarang kesan buruk selain yang dua ni, berunding dengan pakar profesional.
  7. Ucapkan tahniah kepada diri dengan sebarang kemajuan yang dicapai walaupun sedikit. Ini penting sebagai motivasi.

Selamat mengembara ke alam yang sangat menarik (pada saya lah) - dalam posting akan datang saya akan siarkan resipi Mean Green Juice Joe Cross yang sangat lazat sebenarnya. Ramai juga yang tertanya, juice apa yang Joe gunakan dalam filem tersebut? Saya rasa sama macam juicer A mak saya tu hehehe atau Fountain Breville Jus


0 comments:

Post a Comment

Blog Designed by The Single Momoirs